Pečeš? Peču! Pečeme spolu?
ZDRAVÍ21. 03. 2023
Oblíbený recept na kváskový chleba:
Kvásek:
30 g žitného kvásku,
150 g žitné chlebové mouky,
150 g vody
- smícháme a necháme na teplém místě 12 hodin rozkvasit, přikrýt potravinou fólií
Pak přidáme:
200 ml vody (filtrovaná funguje lépe)
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
1 lžičku chlebového koření
K hotovému kvásku přidáme ostatní suroviny, těsto vymísí nejlépe robot. Zakryté necháme kynout 2 hodiny. Vyválíme bochníček a dáme kynout na 3 hodinky. Používám keramické formy, peče se v nich skvěle, peču dvojitou dávku. Mouku používám z prodejny ze Mlýna. Troubu na 230 °C 15 min., pak 200 °C 40-45 min.
Ať se dílko podaří, toho krasavce sníme na posezení.
Recept je z kuchařky Ruce v mouce.
Kvásek:
30 g žitného kvásku,
150 g žitné chlebové mouky,
150 g vody
- smícháme a necháme na teplém místě 12 hodin rozkvasit, přikrýt potravinou fólií
Pak přidáme:
200 ml vody (filtrovaná funguje lépe)
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
1 lžičku chlebového koření
K hotovému kvásku přidáme ostatní suroviny, těsto vymísí nejlépe robot. Zakryté necháme kynout 2 hodiny. Vyválíme bochníček a dáme kynout na 3 hodinky. Používám keramické formy, peče se v nich skvěle, peču dvojitou dávku. Mouku používám z prodejny ze Mlýna. Troubu na 230 °C 15 min., pak 200 °C 40-45 min.
Ať se dílko podaří, toho krasavce sníme na posezení.
Recept je z kuchařky Ruce v mouce.