transition-effect article-image

Pečeš? Peču! Pečeme spolu?

ZDRAVÍ

21. 03. 2023

Oblíbený recept na kváskový chleba:

Kvásek:
30 g žitného kvásku,
150 g žitné chlebové mouky,
150 g vody
- smícháme a necháme na teplém místě 12 hodin rozkvasit, přikrýt potravinou fólií

Pak přidáme:
200 ml vody (filtrovaná funguje lépe)
250 g pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2 lžičky kmínu
2 lžičky soli
1 lžičku chlebového koření

K hotovému kvásku přidáme ostatní suroviny, těsto vymísí nejlépe robot. Zakryté necháme kynout 2 hodiny. Vyválíme bochníček a dáme kynout na 3 hodinky. Používám keramické formy, peče se v nich skvěle, peču dvojitou dávku. Mouku používám z prodejny ze Mlýna. Troubu na 230 °C 15 min., pak 200 °C 40-45 min. 

Ať se dílko podaří, toho krasavce sníme na posezení.
Recept je z kuchařky Ruce v mouce.

sušenka
Používáme soubory cookie

Aktivujeme všechny soubory cookie, abychom zajistili správné fungování naší webové stránky, inzerce a analýzy v souladu se zásadami ochrany osobních údajů.

sušenka
Nastavení souborů cookies

Používáme soubory cookie, abychom vám poskytli přístup ke všem funkcím webových stránek a také k analýze, přizpůsobení a zlepšení uživatelské zkušenosti. V tomto bloku můžete změnit nastavení souborů cookie nebo je ve výchozím nastavení přijmout všechna. Abyste lépe porozuměli tomu, co jsou soubory cookie a jak se používají na našich webových stránkách, přečtěte si prosím naše zásady ochrany osobních údajů.