transition-effect article-image

Křupaví krasavci z dalamánkového těsta

ZDRAVÍ

04. 06. 2023

Oblíbený recept, když doma dojte pečivo :-). Dalamánky upečte v klasické troubě,
bez domácí pekárny za dvě hodinky máte hotovo.

Potřebujeme:
300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g žitné celozrnné jemně mleté
2 kávové lžičky sušeného droždí
2 kávové lžičky medu
2 kávové lžičky soli
380 ml vody
+ chlebové koření, které máte rádi
mouka na pomoučení

Postup:
Smícháme sůl s moukou. Vodu lehce ohřejeme, přidáme med, rozmícháme. Odlijeme trošku vody do menší misky, přidáme droždí a necháme pár minut vzejít, přidáme k mouce, postupně zapracujeme zbytek vody. Těsto je více- lepkavější. Kynutí 1 1/2 hod.

Troubu si předehřejeme na 230 °C. 

Těsto si rozdělíme nožem na požadovaný počet (ideálně 4-5 kusů), lehce je vytvarujeme, bez zbytečného válení.

Necháme 5 minut dokynout, pokapeme osolenou vodou, nožem uděláme pár ostrých zářezů. 

Pečeme zhruba 20 – 25 minut.

 Jsou neodolatelně křupaví. Dobrou chuť.

signature Erika
sušenka
Používáme soubory cookie

Aktivujeme všechny soubory cookie, abychom zajistili správné fungování naší webové stránky, inzerce a analýzy v souladu se zásadami ochrany osobních údajů.

sušenka
Nastavení souborů cookies

Používáme soubory cookie, abychom vám poskytli přístup ke všem funkcím webových stránek a také k analýze, přizpůsobení a zlepšení uživatelské zkušenosti. V tomto bloku můžete změnit nastavení souborů cookie nebo je ve výchozím nastavení přijmout všechna. Abyste lépe porozuměli tomu, co jsou soubory cookie a jak se používají na našich webových stránkách, přečtěte si prosím naše zásady ochrany osobních údajů.