Křupaví krasavci z dalamánkového těsta
ZDRAVÍ04. 06. 2023
Oblíbený recept, když doma dojte pečivo :-). Dalamánky upečte v klasické troubě,
bez domácí pekárny za dvě hodinky máte hotovo.
bez domácí pekárny za dvě hodinky máte hotovo.
Potřebujeme:
300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g žitné celozrnné jemně mleté
2 kávové lžičky sušeného droždí
2 kávové lžičky medu
2 kávové lžičky soli
380 ml vody
+ chlebové koření, které máte rádi
mouka na pomoučení
300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g žitné celozrnné jemně mleté
2 kávové lžičky sušeného droždí
2 kávové lžičky medu
2 kávové lžičky soli
380 ml vody
+ chlebové koření, které máte rádi
mouka na pomoučení
Postup:
Smícháme sůl s moukou. Vodu lehce ohřejeme, přidáme med, rozmícháme. Odlijeme trošku vody do menší misky, přidáme droždí a necháme pár minut vzejít, přidáme k mouce, postupně zapracujeme zbytek vody. Těsto je více- lepkavější. Kynutí 1 1/2 hod.
Troubu si předehřejeme na 230 °C.
Těsto si rozdělíme nožem na požadovaný počet (ideálně 4-5 kusů), lehce je vytvarujeme, bez zbytečného válení.
Necháme 5 minut dokynout, pokapeme osolenou vodou, nožem uděláme pár ostrých zářezů.
Pečeme zhruba 20 – 25 minut.
Jsou neodolatelně křupaví. Dobrou chuť.