Ďábelské pickles z čínského zelí
ZDRAVÍ20. 11. 2023
Kvašená zelenina pickles, je skvělým zdrojem prospěšných probiotik a enzymů, které pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru. U zeleniny naložené v soli a vodě, dochází k přirozené fermentaci, která podporuje růst zdravých bakterií a kvasinek. Tyto bakterie pomáhají trávit potravu, podporují imunitní systém tím, že zlepšují vstřebávání živin z potravy a jsou bohaté na vitamíny i minerály.
Pickles je velmi snadno stravitelné a má nízký obsah tuku a kalorií, jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo zlepšit své trávení. Kvašená zelenina je zdravou volbou, kterou můžeme zařadit do své stravy.
Jednoduchý recept na kvašenou ĎÁBELSKÉ pickles:
Potřebujete:
- 1 čínské zelí
- 2 mrkve
- 2 lahůdkové cibule
- 2 chilli papričky
- 1 kousek zázvoru (3-5 cm)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce mořské soli
- 2 lžíce sójové omáčky
Vše nakrájíme na hrubo, nebo si krájení můžete ulehčit kuchyňským robotem.
Postup:
Vše promíchat, nechat 5 min. odstát (zelí pustí šťávu), pak dát do nádoby, kterou používáte na pickles (stlačit víčko aby směs byla ponořená). Zakrýt víkem, zatížit, nechte ji odpočívat při pokojové teplotě 3 – 5 dnů. Během této doby se začnou objevovat bubliny, což znamená, že fermentace probíhá. Když bublinky přestanou máte hotovo. Pickles uchovávejte v lednici.
Kavašená zelenina podporuje činnost jater, budete mít zdravější střeva. To znamená, že máte dva v jednom :-).
Chuťově je má říz je opravdu ĎÁBELSKY ostrá! Dobrou chuť.