Andělské pickles z červené řepy
ZDRAVÍ18. 04. 2023
Kvašená zelenina pickles, je skvělým zdrojem prospěšných probiotik a enzymů, které pomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru. U zeleniny naložené v soli a vodě, dochází k přirozené fermentaci, která podporuje růst zdravých bakterií a kvasinek. Tyto bakterie pomáhají trávit potravu, podporují imunitní systém tím, že zlepšují vstřebávání živin z potravy a jsou bohaté na vitamíny i minerály.
Pickles je velmi snadno stravitelné a má nízký obsah tuku a kalorií, jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo zlepšit své trávení. Kvašená zelenina je zdravou volbou, kterou můžeme zařadit do své stravy.
Jednoduchý recept na kvašenou ANDĚLSKOU červenou řepu:
Potřebujete:
5 ks středně velké červené řepy, nastrouhané na hrubo
5 – 7 cm křenu (podle síly kořene) nastrouhat na hrubo
1 lžíce mořské soli
Postup:
Vše promíchat, nechat 5 min. odstát (řepa pustí šťávu), pak dát do nádoby, kterou používáte na pickles (stlačit víčko aby řepa byla ponořená). Zakrýt víkem, zatížit, nechte ji odpočívat při pokojové teplotě 3 – 5 dnů. Během této doby se začnou objevovat bubliny, což znamená, že fermentace probíhá. Když bublinky přestanou máte hotovo. Pickles uchovávejte v lednici.
Jak vybrat dobrou řepu?
Střední velikost a pohlídejte si tvrdost řepy.
1 – nejlepší je na podzim v době sklizně, je šťavnatá - pickles bude křupavé.
2 – na jaře měkne a vysychá – pickles bude více mazlavé a měkké.
Červená řepa podporuje činnost jater, když z ní uděláte pickles, budete mít zdravější střeva.
To znamená, že máte dva v jednom :-).
Chuťově je opravdu ANDĚLSKÁ!
Pickles je velmi snadno stravitelné a má nízký obsah tuku a kalorií, jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo zlepšit své trávení. Kvašená zelenina je zdravou volbou, kterou můžeme zařadit do své stravy.
Jednoduchý recept na kvašenou ANDĚLSKOU červenou řepu:
Potřebujete:
5 ks středně velké červené řepy, nastrouhané na hrubo
5 – 7 cm křenu (podle síly kořene) nastrouhat na hrubo
1 lžíce mořské soli
Postup:
Vše promíchat, nechat 5 min. odstát (řepa pustí šťávu), pak dát do nádoby, kterou používáte na pickles (stlačit víčko aby řepa byla ponořená). Zakrýt víkem, zatížit, nechte ji odpočívat při pokojové teplotě 3 – 5 dnů. Během této doby se začnou objevovat bubliny, což znamená, že fermentace probíhá. Když bublinky přestanou máte hotovo. Pickles uchovávejte v lednici.
Jak vybrat dobrou řepu?
Střední velikost a pohlídejte si tvrdost řepy.
1 – nejlepší je na podzim v době sklizně, je šťavnatá - pickles bude křupavé.
2 – na jaře měkne a vysychá – pickles bude více mazlavé a měkké.
Červená řepa podporuje činnost jater, když z ní uděláte pickles, budete mít zdravější střeva.
To znamená, že máte dva v jednom :-).
Chuťově je opravdu ANDĚLSKÁ!
