Adhik Mas - pro duchovní praxi
JÓGA INSPIRACE20. 07. 2023
Adhik Mas je zvláštní období, vhodné pro intenzivní duchovní praxi, v indickém kalendáři je to měsíc navíc, který se opakuje každé tři roky. \"Adhik\" znamená navíc nebo přebývající. \"Mas\" znamená měsíc. Adhik Mas nastane, když se v lunárním kalendáři objeví více než 12 měsíců za rok. Aby byl kalendář v souladu se slunečním rokem, který trvá přibližně 365,25 dne, je potřeba občas přidat dodatečný měsíc, aby se zachovala správná korelace mezi lunárním a slunečním rokem.
Přesné datum je specifické pro jednotlivé regiony a tradice v rámci hinduismu.
začíná 18. července – končí 15. srpna
Přesné datum je specifické pro jednotlivé regiony a tradice v rámci hinduismu.
začíná 18. července – končí 15. srpna
Můžete pro toho období zvolit praxi:
- svoji oblíbenou meditaci
- cvičit pozdrav slunce
- vybrat jedno si Pauri z JapJi a opakovat 11x
- můžete setrvat v tichu
....a pokud nepraktikujete, je to skvělý způsob kdy začít :-)
Můžete podpořit období Adhik Masu lehkým půstem. Konzumace lehkých a snadno stravitelných potravin během intenzivních cvičení pomáhá udržovat jemnou energii. Jezte vegetariánskou stravu, velmi střídmě (jedno běžné jídlo denně, zbytek času pak mléko, ovoce a ořechy). Cílem je vybudovat svou pránu prostřednictvím praktik a minimalizovat použití prány, která je nezbytná pro trávení.
- svoji oblíbenou meditaci
- cvičit pozdrav slunce
- vybrat jedno si Pauri z JapJi a opakovat 11x
- můžete setrvat v tichu
....a pokud nepraktikujete, je to skvělý způsob kdy začít :-)
Můžete podpořit období Adhik Masu lehkým půstem. Konzumace lehkých a snadno stravitelných potravin během intenzivních cvičení pomáhá udržovat jemnou energii. Jezte vegetariánskou stravu, velmi střídmě (jedno běžné jídlo denně, zbytek času pak mléko, ovoce a ořechy). Cílem je vybudovat svou pránu prostřednictvím praktik a minimalizovat použití prány, která je nezbytná pro trávení.
Doporučené potraviny pro lehký půst:
kořenová zelenina (všechny druhy):
Mrkve
Brambory
Kořen juky
Obilniny:
Pohanka
Quinoa
Jáhly
Amaranth
Zelenina
Špenát
Koriandr
Koření
Černý pepř
Kardamon
Skořice
Hřebíček
Kmín
Zelené chilli
Muškátový oříšek
Sůl
Cukr
Ořechy (všechny druhy)
Ovoce (všechny druhy)
Mléčné výrobky
Mléko
Máslo/ghí
Jogurt
Zakysaná smetana
Vysokoprocentní smetana
Sýr (se zeleninovým syřidlem)
Tvaroh
Tavený sýr
Vylučte tamasická jídla, jako je česnek, cibule, alkohol, maso a vejce.
Recept:
Mrkvovo-rozinkový salát
3 šálky mrkve, nastrouhané
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku pražených slunečnicových semínek
1/2 šálku pomerančové šťávy
1/4 šálku citronové šťávy
špetka soli
1 lžička olivový olej
1 hrst nasekaného koriandru nebo petrželky
Příprava:
Smíchejte mrkev a rozinky. Zalijte vařící vodou po dobu 5 minut.
Dobře sceďte a ještě horké spojte se zbytkem ingrediencí.
Necháme vychladnout a vychutnáváme s kopečkem jogurtu.
Zdroj: učení Šrí Ánandí Má
Přeji vám, krásný měsíc NAVÍC a hezkou zkušenost s vaší praxí.